איגוד מתווכים

תיווך במקרקעין – הסכם תיווך


 מאת עו"ד זהר נוה
במציאות הישראלית, פעמים רבים לא ניתן לבצע עסקת מקרקעין ללא סיועו ועזרתו של מתווך במקרקעין שפעמים רבות הוא זה אשר מאפשר השלמת העסקה וחתימה על הסכם.
מצד שני, אנו עדים לא אחת למצב בו מגיעים לסיכום כזה או אחר עם מתווך המקרקעין ביחס לשכרו מבלי שנחתם כל מסמך בעניין וכאשר יוצאת העסקה לפועל, מתחיל ויכוח על גובה העמלה המגיעה למתווך, אם בכלל ועוד.


תיווך במקרקעין – האם צריך הסכם?


סע' 9 (א) לחוק המתווכים במקרקעין התשמ"ו - 1996 מסדיר שאלה זו וקובע בצורה הברורה:
"מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת."
סעיף זה דן אף בשאלת מסירת נכסים לטיפולו הבלעדי של המתווך אך בכך נדון ברשימה נפרדת.

המדובר בטופס/הסכם מחייב במסגרתו נקבעת מערכת היחסים בין מתווך המקרקעין לבין הלקוח, איזה סוגי נכסים, מטרת השירותים המבוקשים, גובה העמלה בכל סוג עסקה וכו'.

הפועל היוצא הוא שבמקרה בו לא נחתם בין המתווך לבין הלקוח הסכם בכתב בכל הנוגע למתן שירותי תיווך במקרקעין, לא יהיה זכאי המתווך לכל שכר/עמלה גם אם הוא זה אשר בזכותו התבצעה העסקה במקרקעין ונחתם הסכם מחייב בסופו של התהליך.

מאחר וכאמור, מתווכים במקרקעין רבים מסכמים עם לקוחותיהם את גובה העמלה מבלי שנחתם בינם מסמך כאמור, מתווכים רבים נתקלים לא אחת במקרים בהם הלקוחות מסרבים לשלם את עמלת התיווך לאחר שנחתמה העסקה תוך שהם מתרצים את סירובם זה בהוראות החוק וכי המתווך לא קיים את דרישת החוק לעניין זה.

במהלך השנים, נטו בתי המשפט לדחות תביעות של מתווכים במקרקעין אשר לא קיבלו את עמלתם לאור העובדה כי לא דאגו להחתים את הלקוח מראש על הסכם מחייב כאמור, גם אם הוכח כי המתווך היה הגורם היעיל אשר הביא בסופו של דבר לחתימה על עסקת המקרקעין.

לאחרונה חלה תפנית בעניין זה כאשר בית המשפט אומנם קיבל את הטענה כי לאור העדרו של הסכם למתן שירותי תיווך במקרקעין, הרי שהמתווך לא קיים את ההוראה שבחוק ועל כן אינו זכאי לכאורה לעמלת תייוך, אך יחד עם זאת, קבע ביהמ"ש כי כאשר הלקוח אכן קיבל שירותי תיווך במקרקעין מהמתווך למרות שלא היה ביניהם הסכם בכתב מחייב כדרישת החוק, הרי הימנעותו ו/או סירובו של הלקוח מלשלם למתווך את עמלתו, מהווה התנהגות בחוסר תום ולמעשה התעשרות שלא כדין על חשבונו של המתווך אשר עשה עבודה והלקוח מנסה להינות ממנה מבלי ששילם על כך את העמלה המגיעה למתווך.

המסקנה היא שלא תמיד ניתן להסתמך על העדר מסמך בכתב על מנת להתחמק מתשלום עמלת המתווך.

יחד עם זאת יש לזכור כי קיומו של הסכם בכתב חשוב לאו דווקא למתווך, אלא לא פחות ללקוח היות ומסמך זה מהווה ראיה והוכחה לגובה העמלה שסוכמה, אופי השירותים הניתנים לו ובאילו נכסים מדובר כך שבמקרה הצורך, יוכל הלקוח לעמוד על זכויותיו במקרה בו המתווך דורש עמלה עבור שירותים שלא ניתנו על ידו או בגין נכסים שלא נתבקש להציגם ללקוח.



המאמר הינו באדיבות האתר המשפטי "חוק ועוד" www.od-law.co.il
הכותב הינו עו"ד המתמחה בתחום המקרקעין והנדל"ן.
03-6950662

האמור ברשימה לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. על הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הספציפי בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד

למידע נוסף השאירו פרטים ונציג ייצור עימך קשר בקרוב